woensdag 27 mei 2009

Hallo allemaal,
We zitten nu op het vliegveld van Los Angeles, LAX en dit wordt ons laatste bericht voordat weer thuis zijn. Het inleveren van de auto verliep probleemloos en het vervoer naar LAX was ook uitstekend geregeld, bij de douane was het hier wat chaotisch maar nu zitten we bij de vertrek-Gate te wachten...nog 5 uur te gaan.
We hebben een fantastische vakantie gehad waarin we onnoemelijk veel gezien en geleerd hebben van en over dit deel van Amerika. Het is een erg gevarieerd land met alle denkbare uitersten qua natuur en mensen. We hebben door uitgestrekte woestijnen, bossen, fruitplantages, weidegebieden en berglandschappen gereden, veel extreem rijke mensen gezien, met dure auto's en huizen, maar evenzoveel armen die hun bezit in een paar plastic tassen of winkelwagens, met zich meevoerden. We hebben de verschillende culturen gezien, enclaves met Chinezen, Italianen en Latino's ( bij die laatste zijn wij een paar keer in de supermarkt geweest, waar alles in het Spaans was en je geen enkele blanke Amerikaan zag, dat vonden wij een prettige en gezellige winkel ).
Schrijnend zijn de indianenreservaten waar we doorheen gereden zijn, die hoofdzakelijk kaal en onherbergzaam zijn, en waar de oorspronkelijke bewoners van dit mooie land in de 19e eeuw zijn weggedrukt door de Europese kolonisten. De indianen wonen daar in een soort derde rangs sta-caravans of houten keten zonder schaduw met oude pickup's en sloopauto's rondom hun terreintje. Opvallend vonden wij ook de land- en tuinbouwgebieden die enorm uitgestrekt waren (een fruitplantage zou bij ons een bos zijn )., en overal zag je velden vol met Mexicanen aan het werk, die hier ook massaal werken als tuinman of huishoudster.
Verder is hier alles kitsch wat je ziet, zelfs van de huizen probeerd men hier een Europees kasteeltje te maken met torentjes en kantelen.
Het autorijden is hier prettig, bijna geen agressie, bumperklevers, snelheidsmaniakken, en het leukste vonden we de vaak voorkomende, met vier stopborden voorzienen kruisingen waar iedereen stopt en dan in volgorde van aankomst dan ook gaat rijden, en.... het werkt perfect.
We zullen nog vaak aan deze vakantie terugdenken en ook vaak dingen herkennen in Amerikaanse films of tv programma's, en deze reis is zeker een aanrader voor diegene die we met deze weblog nieuwsgierig hebben gemaakt.
Toen wij zojuist langs de bushalte van LAX reden vanwaar wij 4 weken geleden onze reis begonnen, zagen wij ons zelf daar weer staan, eind vijftigers met hun twee grote koffers, handbagage, laptoptas, en hun ziel onder hun arm, onzeker en een beetje bang voor wat ze te wachten zou staan, vol ontzag kijkend naar de hectiek van auto's, taxi's en alle soorten en maten van bussen, speurend naar dat ene busje, die ze naar hun hotel zou brengen. Maar nu aan het eind van onze vakantie, staan we hier gelouterd en kunnen een schat aan reiservaringen mee naar huis nemen.
We bedanken iedereen voor de leuke reacties en tips die we gekregen hebben, en misschien volgend jaar weer een nieuwe weblog van een andere reis.
Tot ziens,
Tony & Frits








Geen opmerkingen:

Een reactie posten